Ю.В. Євдокімов
Роль фіскальної та монетарної політики під час та після останньої кризи
(мова оригіналу – англійська)

Стаття присвячена дослідженню особливостей застосування фіскальних та монетарних інструментів регулювання ринкової економіки під час та після економічної кризи. Визначаючи роль фіскальної та монетарної політики у подоланні фінансово-економічної кризи, автор вважає необхідним проаналізувати погляди на способи подолання кризових явищ в економіці з позиції різних теоретичних систем – класичної та кейнсіанської концепцій. Згідно класичної концепції, ринкові механізми саморегулювання здатні забезпечувати рівновагу в економіці, яка автоматично встановлюється за відсутності державного втручання. На противагу такому підходу, автор є прибічником кейнсіанської системи, суть якої полягає у можливості заходами державного регулювання ринку (фіскальними та монетарними) стимулювати попит в умовах спаду і сприяти на основі цього досягненню макроекономічної рівноваги. Автор акцентує увагу на тому, що означені види кейнсіанської стабілізаційної політики активно застосовувалися усіма країнами у 2008-2009 рр. з переважною орієнтацією на фіскальні інструменти.
Особливості застосування фіскальних інструментів подолання всесвітньої економічної кризи аналізуються автором у напрямку порівняння обсягів та структури державних видатків у розрізі таких країн як США, Європейський Союз та Китай. Додатково автором здійснюється аналіз ряду причин, в силу яких застосування фіскальних регулюючих заходів в США не призвело до очікуваного результату. Незважаючи на поширення бюджетних заходів виведення економіки зі спаду, у статті підкреслюється необхідність поєднання фіскальних та монетарних інструментів для подолання економічної кризи. Аналізуючи монетарну політику країн Євросоюзу та США, автор припускає, що відмінності у способах здійснення монетарного впливу визначаються структурними особливостями економічного устрою зазначених країн. Так, ускладнення доступу до отримання кредитів більшою частиною підприємців Євросоюзу внаслідок переважання частки малого та середнього бізнесу, а також повільне пристосування цін та заробітних плат до мінливих умов ринку обумовили вибір кількісних методів монетарного впливу у країнах Єврозони, що передбачали зниження ставки позичкового відсотка та рефінансування комерційних банків. В той же час автором досліджуються особливості монетарної політики США, які під час кризи полягали у наступному: зниження облікової ставки з 5,25% до 0,25%; збільшення валютних запасів; зміна умов кредитування комерційних банків тощо.
Поряд з цим, автор зосереджує науковий пошук на виявленні причин фінансово-економічної кризи, і серед найбільш суттєвих її чинників називає «провали» фінансових ринків, чим підкреслює виняткову роль держави у регулюванні сучасної ринкової економіки і забезпеченні її сталого розвитку. Підсумовуючи, автор зазначає, що дієвим елементом фіскального механізму державного регулювання економіки є втілення соціальних програм і зниження рівня податкових ставок, в той час як монетарна політика повинна здійснюватися через регулювання облікової процентної ставки на позики, банківських резервів та кредитної політики.

Ключові слова: фіскальна та монетарна політика, економічна криза, економічна система, історія економічної думки.

Розміщена в №1, 2011.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту