В. В. ДЯТЛОВА
Ефективність механізмів трансформації системи організаційно-технічного регулювання економіки: методичний підхід до оцінки
(мова оригіналу – українська)

Трансформація системи організаційно-технічного регулювання національної економіки актуалізує питання оцінки запроваджуваних механізмів. У статті запропоновано й обґрунтовано методичний підхід до визначення ефективності механізмів трансформації системи організаційно-технічного регулювання економіки як суспільно значущого інноваційно-інвестиційного проекту з розрахунком сукупного ефекту для державного бюджету та підприємств галузей як чистої приведеної вартості, яка визначається як збільшення валового внутрішнього продукту в поточному та майбутньому періодах у результаті впровадження регулювальних інструментів. Розроблено математичну модель для розрахунку сукупного річного економічного ефекту від регулювальних інструментів – технічних регламентів і стандартів. Розрахунками ефекту доведено доцільність її застосування для визначення видів діяльності та товарних груп експорту, які потребують першочергового розроблення і впровадження технічних регламентів, що надасть можливість оптимізувати вибір регулювальних інструментів.

Ключові слова: економіка, організаційно-технічне регулювання, трансформація, механізми, інструменти, економічна ефективність, математична модель.

Розміщена в №1, 2013.

Інформація про автора(ів): Дятлова Валентина Василівна, доктор економічних наук, доцент, професор кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Донецького державного університету управління.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту