О. М. НАЗАРЕНКО, О. О. КОСТИЛЕНКО
Моделювання та ідентифікація динамічного міжгалузевого балансу макроекономічної системи
(мова оригіналу – українська)

У статті розглянуто процес побудови моделі міжгалузевого балансу макроекономічної системи. Запропоновано методику визначення періоду коливань макроекономічної динаміки, а також встановлення взаємозв’язку між числом значущих гармонік та кількістю секторів. Даний підхід базується на декомпозиції (специфікації та ідентифікації) траєкторій руху випусків та невиробничого споживання окремих секторів і економіки в цілому. Це дає змогу отримати якісні імітаційні та прогнозні характеристики макроекономічного розвитку. Невиробниче споживання знаходились за допомогою оберненого зв’язку. Невідомі матриці моделі Леонтьєва оцінені з обмеженнями-нерівностями на параметри. Апробація моделі проведена на прикладі економіки Франції. Зроблено аналіз вхідної інформації та поділ макроекономічної системи на сектори. Проведена параметрична ідентифікація траєкторій випусків та невиробничого споживання.

Ключові слова: гармонічні хвилі, ідентифікація, прогнозування, рафінування, специфікація.

Розміщена в №1, 2014.

Інформація про автора(ів): Назаренко Олександр Максимович, кандидат фізико-математичних наук, доцент, доцент кафедри моделювання складних систем Сумського державного університету;
Костиленко Олена Олексіївна, студентка факультету електроніки та інформаційних технологій Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту