С. В. ПОХИЛЬКО
Інвестиційні механізми «зеленої» економіки
(мова оригіналу – українська)

Розвиток сучасного ринку капіталів та інноваційних технологій, в тому числі у фінансовому секторі, формує необхідність розширення напрямів дослідження відтворювального процесу та окремих механізмів, які його забезпечують. Питання удосконалення інвестиційно-фінансових механізмів розглянуто як потребу, обумовлену трансформаціями, які спостерігаються у фінансовій та інвестиційній сферах. Фінансові установи сьогодні є обов’язковими учасниками відповідального фінансування. Очікування інвесторів стосовно інвестицій в екологічні виробництва та технології переорієнтують потоки капіталу у ці сфери, схеми залучення фінансових ресурсів, розподілу ризиків в процесі впровадження принципів сталого розвитку розглядаються як уніфіковані. В статті проведено аналіз цих трансформацій та огляд існуючого досвіду формування відповідних механізмів, обґрунтовано функціонування найбільш дієвих для конкретного регіону механізмів. Серед інвестиційно-фінансових механізмів «зеленої» економіки найбільш важливими на регіональному рівні є бюджетні інвестиційні механізми та механізми фінансового ринку. Як складові механізмів фінансового ринку відповідно його структури виокремлено механізми фондового, кредитного та страхового ринків.

Ключові слова: інвестиційно-фінансові механізми, стале фінансування, еколого-орієнтована інвестиційна політика, бюджетні інвестиційні механізми, механізми фінансового ринку, регіональне природокористування.

Розміщена в №1, 2014.

Інформація про автора(ів): Похилько Світлана Василівна, старший викладач кафедри фінансів і кредиту Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту