І. М. СОТНИК, С. В. ШЕВЦОВ
Формування ресурсоефективної стратегії підприємства в умовах інноваційних змін економіки
(мова оригіналу – російська)

У статті запропоновано наукові підходи до розроблення ресурсоефективних стратегій на мікрорівні в умовах переходу національних економік на інноваційний шлях розвитку. Визначено сутність стратегії ресурсозбереження на підприємстві як системи довгострокових цілей ресурсозбережної діяльності суб'єкта господарювання, що визначаються загальними завданнями його розвитку, а також вибору найбільш ефективних шляхів їх досягнення. Сформульовано принципи побудови ресурсоефективної стратегії на мікрорівні з урахуванням інноваційних факторів, до яких належать принципи інвайронменталізму, відповідності, підприємливості та комунікабельності, гнучкості та альтернативності, інноваційності. На основі аналізу можливих обмежень і резервів розвитку підприємства сформовані складові ресурсоефективної стратегії, виділені основні програмні заходи з розроблення стратегії ресурсозбереження, зокрема впровадження технічних регламентів ресурсоспоживання, оновлення та модернізація основних виробничих фондів, обов'язкова сертифікація енергоспоживаючого обладнання, утилізація відходів основного виробництва, використання альтернативних видів енергії і т. д.

Ключові слова: конкурентоспроможність, механізм, потенціал, підприємство, ресурсозбереження, стратегія, енергоефективність.

Розміщена в №3, 2014.

Інформація про автора(ів): ІРИНА МИКОЛАЇВНА СОТНИК, доктор економічних наук, професор, професор кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету;
СЕРГІЙ ВАЛЕРІЙОВИЧ ШЕВЦОВ, аспірант кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту