О. В. Зайцев
Розвиток моделі врахування інфляції за формулою І. Фішера
(мова оригіналу – українська)

З ім’ям видатного американського економіста і статистика І. Фішера в економіці та фінансах пов’язана низка формул і рівнянь. За майже столітній період їх застосування з’явилися деякі помилкові стереотипи стосовно як їх термінологічної однозначності, так і за умов їх практичного застосування. У статті звертається увага на «формулу Фішера», яка пов’язує номінальну та реальну процентні ставки через рівень інфляції. У статті повідомляється про новий аспект формули І. Фішера, яка враховує інфляцію. Виявляється, таких формул дві, а не одна, як вважалося до тепер. Також у статті розкрито особливості практичного застосування цих нових формул. На даний момент одна із особливостей добре відома, а от дві інших – нові.

Ключові слова: рівняння Фішера, процентна ставка, реальна ставка, інфляція, інфляційна реальність, інфляційна добавка, інфляційна премія.

Розміщена в №4, 2012.

Інформація про автора(ів): Зайцев Олександр Васильович, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів і кредиту, заступник завідувача кафедри фінансів і кредиту Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту