Н. Е. Ковшун
Фінансування водогосподарського комплексу: механізми, тенденції та перспективи
(мова оригіналу – українська)

Водогосподарський комплекс України розвивається під впливом фінансово-економічних процесів у природокористуванні. Це потребує акумуляції позитивного наявного досвіду та розроблення нових підходів фінансового забезпечення його функціонування. Базовим механізмом підтримки діяльності комплексу є фінансові надходження з боку держави. В роботі проаналізовано рівень інвестування водного господарства, фінансування поточних витрат. Визначено кількісні та якісні характеристики процесу. Проаналізовано використання економічних механізмів у водному господарстві. Показано роль екологічних платежів у генеруванні фінансових потоків комплексу. Проаналізована ефективність тарифної політики у водному господарстві. Розглянуто складові тарифу на воду. Проаналізована їх галузева та регіональна диференціація. Розкрито можливості забезпечення комплексу необхідними ресурсами. Обґрунтовано шляхи його залучення до ефективного перебігу фінансово-економічних процесів.

Ключові слова: водогосподарський комплекс, водокористування, фінансування, інвестиції, екологічний платіж, тариф, економічний механізм.

Розміщена в №4, 2015.

Інформація про автора(ів): Ковшун Наталія Едуардівна, кандидат економічних наук, доцент, докторант Національного університету водного господарства та природокористування, м. Рівне

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту