В. О. ЩЕРБАЧЕНКО
Організаційно-економічний механізм управління інтелектуальним капіталом підприємства
(мова оригіналу – українська)

В умовах глобальної конкуренції інтелектуальний капітал стає джерелом доданої вартості вироблених товарів і забезпечує підприємству конкурентні переваги на ринку. Обсяги інтелектуального капіталу підприємства визначаються якістю його системи управління. Актуальними стають питання пошуку шляхів перетворення інтелектуального потенціалу в інтелектуальний капітал та його нагромадження. Адже підприємства, що мають високий інтелектуальний потенціал є більш привабливими для іноземних інвесторів і мають більше шансів для виходу на зовнішні ринки збуту. Стаття присвячена формуванню організаційно-економічного механізму управління інтелектуальним капіталом підприємства. Автором розроблено основні положення щодо формування, нагромадження, використання й відтворення інтелектуального капіталу. Запропоновано концепцію формування та відтворення інтелектуального капіталу через інтелектуальний потенціал. Визначено мотиваційний інструментарій управління інтелектуальним капіталом для забезпечення конкурентоспроможності підприємства з урахуванням сучасних тенденцій в умовах трансформаційної економіки.

Ключові слова: відтворення, інтелектуальний капітал, інтелектуальний потенціал, організаційно-економічний механізм, управління, формування.

Розміщена в №1, 2016.

Інформація про автора(ів): Щербаченко Вікторія Олексіївна, аспірант кафедри економічної теорії Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту