О. В. ГЛУЩЕНКО
Роль фінансового забезпечення охорони здоров'я у досягненні добробуту суспільства
(мова оригіналу – українська)

У статті здійснено розширення понятійного простору категорії «добробут», яке відбувається за рахунок включення групи показників, що характеризують стан охорони здоров'я у суспільстві.
Запропонований методологічний підхід дає можливість розкривати та описувати рух фінансових потоків суспільства та відстежувати зміни у стані розвитку добробуту. Досягнення добробуту суспільством передбачає розбудову фінансової архітектоніки, яка повинна спрямувати потоки на відповідні цілі. Важливим елементом фінансової архітектоніки, що дає можливість проводити зіставлення обсягів фінансових ресурсів з показниками людського розвитку, є фонд добробуту. У дослідженні розраховано ресурси фонду добробуту, що спрямовуються на охорону здоров'я з різних джерел. Встановлено, що основним джерелом формування фінансових потоків, спрямованих на відповідні цілі, є загальний фонд місцевих бюджетів. Розроблена економіко – математична модель, яка пов’язує відповідні ресурси фонду добробуту та кількість лікарняних закладів із середньою очікуваною тривалістю життя при народженні.

Ключові слова: добробут, фінансова архітектоніка, охорона здоров’я, фінансове забезпечення, фонд добробуту.

Розміщена в №2, 2016.

Інформація про автора(ів): Глущенко Ольга Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів та кредиту Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту