Г. С. Салтикова, К. С. Новак
Процентний інструментарій активізації інвестиційних процесів в Україні
(мова оригіналу – англійська)

Сучасний етап розвитку економіки України в період політично-фінансової кризи актуалізує питання активізації інвестиційної діяльності для забезпечення економічного зростання та макроекономічної стабілізації. У статті вивчені теоретичні засади використання процентного інструментарію центрального банку для стимулювання інвестиційних процесів та запропоновано графічну інтерпретацію механізму його впливу на реальний сектор економіки. Досліджено трансмісійний механізм фінансової політики та проведено його структурну декомпозицію. Проведено порівняльний аналіз каналів монетарної трансмісії із обґрунтуванням ролі процентного каналу як найбільш дієвого в сучасних економічних умовах. Проаналізовано динаміку основних процентних інструментів та їх взаємозв’язок. Досліджено кореляцію між коливаннями облікової ставки та індексу споживчих цін. Окрему увагу приділено питанню валютної стабільності як визначального фактора підвищення інвестиційної активності в державі. Проаналізовані основні важелі валютно-курсової політики національного банку, сформульовані першочергові завдання валютної політики.

Ключові слова: інвестування, реальний сектор економіки, фінансова політика, монетарний трансмісійний механізм, канали монетарної трансмісії, облікова ставка, валютна політика.

Розміщена в №4, 2016.

Інформація про автора(ів): ГАННА ВАСИЛІВНА САЛТИКОВА, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри фінансів і кредиту Сумського державного університету
КСЕНІЯ СЕРГІЇВНА НОВАК, студент кафедри фінансів і кредиту Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту