С. В. ЛЄОНОВ , В. Н. ГЛАНЦ
Квазіфіскальні операції центрального банку: сутність, види та наслідки застосування
(мова оригіналу – українська)

Досліджено природу квазіфіскальних операцій центрального банку та визначено, що він має домінантний характер у процесі здійснення квазіфіскальних операцій через його вирішальну роль у забезпеченні макроекономічної стабільності та значних можливостях щодо акумуляції прибутку у вигляді сеньйоражу. Конкретизовано та систематизовано наслідки квазіфіскальних операцій для економіки країни у контексті їх макроекономічного та фінансового впливу. Виділено ключові види квазіфіскальних операцій, які розподілено на операції у фінансовій сфері та операції у сфері валютного регулювання, які, в свою чергу, можна поділити на: такі, що пов’язані з системою множинних валютних курсів, і такі, що виникають внаслідок прийняття центральним банком на себе ризику зміни валютного курсу. Розглянуто приклади квазіфіскальної діяльності НБУ із наведенням характеристик та особливостей проведення конкретної квазіфіскальної операції.

Ключові слова: банк; законодавче регулювання діяльності центрального банку; квазіфіскальна діяльність; квазіфіскальні операції; податкова політика; центральний банк.

Розміщена в №1, 2013.

Інформація про автора(ів): Лєонов Сергій Вячеславович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України», м. Суми;
Гланц Володимир Наумович, аспірант кафедри фінансів Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України», м. Суми.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту