Л. А. Некрасенко
Перспективи екологічної податкової реформи у Європі
(мова оригіналу – англійська)

Однією з ознак ХХІ ст. неодмінно стане дефіцит природних ресурсів. У даний час, викиди парникових газів є основною причиною глобального потепління. Екологічна податкова реформа може стати потужним інструментом у вирішенні багатьох екологічних проблем. Тому податкова політика держави має бути узгоджена з екологічною політикою. Податки повинні сприяти реалізації основних пріоритетів держави із забезпечення права людини на здорове навколишнє середовище, що постійно руйнується в умовах ринкової економіки.
У статті ми обговорюємо екологічні податки, як можливі інструменти для вирішення багатьох сучасних екологічних проблем. Нашою метою було обґрунтувати необхідність і актуальність екологічної податкової реформи і спробувати виявити політико-економічні інструменти для вирішення екологічних проблем.
Введення екологічних податкових реформ протягом 1990-х років отримало велику підтримку в країнах Євросоюзу. Основною ідеєю було перекласти частину податкового тягаря з праці, як основного фактора виробництва на використання природних ресурсів та екологічно шкідливих товарів і видів діяльності. Як свідчить європейський досвід, зелені податки це не тільки ефективний економічний інструмент для поліпшення стану навколишнього середовища, а також вагоме джерело поповнення державного бюджету. В країнах ЄС-27 у 2009 р., доходи від екологічних податків склали 2,43% ВВП і 6,1% від загальних податкових надходжень.
Швеція однією з перших ввела екологічний податок, за рахунок чого уряду вдалося скоротити викиди парникових газів на 9% на протязі 1990 і 2010 років при економічному зростанні в 44% у фіксованих цінах. Можна припустити, що рівень викидів продовжуватиме знижуватись в результаті збільшення загальної податкової ставки.
На даний час в Україні екологічному оподаткуванню не приділяється належної уваги. Загальний рівень надходжень від екологічних податків не досягає 1% від ВВП. Питання, що стосуються налагодження економічних інструментів захисту навколишнього середовища в Україні також не вирішені.
В статті зроблено прогноз доходів державного бюджету України в 2012 році від податку на вуглець і податку на дохід. Прогноз ілюструє, що з використанням компенсаційної схеми збільшення ставки податку на викиди вуглецю паралельно із зниженням ставки податку на прибуток можна досягати необхідного компромісу між збереженням собівартості продукції підприємств та підвищення їх зацікавленості у скороченні викидів двоокису вуглецю.
Надійні оцінки показують, що зелені податки можуть бути ефективними. На прикладі Швеції екологічний податок демонструє здатність екологічної системи оподаткування до скорочення забруднення повітря, зростання економіки та розвитку екологічної свідомості населення.
Українське законодавство та екологічна податкова політика потребують поліпшення. Необхідним є створення ефективної системи екологічного оподаткування. При розумному розподілі податкового навантаження на товаровиробників і домашні господарства він може стати по-перше – значним джерелом поповнення державного бюджету, по-друге – стимулюватиме підприємства до використання менш енергоємних та чистих технологій, і по-третє – призведе до зменшення викидів у атмосферне повітря парникових газів. На тлі цих змін можна отримати зростання економіки України, підвищення рівня та якості життя населення.

Ключові слова: екологічний податок, вуглецевий податок, екологічна податкова реформа.

Розміщена в №4, 2012.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту