Л. O. КУРІЙ
Транснаціональний аспект міграції в сучасних глобалізаційних процесах
(мова оригіналу – англійська)

Стаття акцентує увагу на значному потенціалі міжнародної міграції для розвитку країн походження та призначення, що проявляється у пришвидшенні економічного зростання, трансформації соціальних структур, скорочення безробіття, покращення якості життя для більшої частини населення світу: доступу до кращих можливостей харчування, медичного забезпечення, освіти, заробітку на прожиття, розширення особистої свободи.
У статті визначаються різноманітні прояви транснаціоналізму мігрантів, такі як соціальні мережі, асоціації мігрантів, колективні грошові перекази, міжнародна підприємницька діяльність, включаючи інвестиції у виробництво та інвестування венчурного капіталу в країнах походження, мережі міжнародної торгівлі, грошові перекази, «кругообіг мізків», аутсорсинг, формування глобального ринку кваліфікованої праці та кругова міграція.
Акцентовано увагу на впливі транснаціональної активності мігрантів на економічний, політичний та соціальний розвиток країн. Порушені питання участі мігрантів у політиці країн походження, міжнародного підприємництва, реальної та віртуальної передачі знань. Розглянуто реальні приклади діяльності соціальних мереж у напрямі розвитку людського капіталу шляхом залучення на ринки праці працівників дефіцитних професій, навчання та передачі навичок молоді професіоналами-мігрантами у країнах походження. Виділено особливості діяльності найбільш чисельних асоціацій мігрантів – Асоціацій рідних міст, передусім, сприяння розвитку людського потенціалу у країнах походження завдяки колективним переказам, що здійснюються асоціаціями. Врахована роль колективних переказів у покращенні рівня життя та нарощення економічного потенціалу. Досліджена діяльність бізнес та торгових мереж, організованих мігрантами. Акцентовано увагу на взаємозалежності країни походження, кваліфікаційним рівнем та сферою діяльності мігрантів. Визначено вагому роль грошових переказів у фінансуванні економічного розвитку країн. Проаналізовано роль висококваліфікованої діаспори у створенні високотехнологічних центрів, осередків накопичення та розповсюдження знань і новітніх технологій. Досліджено особливості міграції висококваліфікованих спеціалістів: міграцію заміщення та формування глобального ринку висококваліфікованої праці. Враховано альтернативні висококваліфікованій міграції явища: аутсорсинг та віртуальну передачу навичок і знань. Проаналізовані етапи і характерні риси кругової міграції та її переваги для країн походження і призначення. Запропоновано заходи з використання переваг транснаціоналізму для економічного і людського розвитку країн, передусім, стимулювання перетворення процесу «відтоку мізків», що призводить до зниження людського потенціалу, на процес «циркуляції мізків», підвищення ролі грошових переказів у фінансуванні людського розвитку, залучення транснаціональних асоціацій мігрантів до участі у розвитку економік країн походження, спрямування грошових переказів у сфери розвитку. Визначено перспективи подальших досліджень у напрямку використання транснаціоналізму мігрантів та управління ним для стабільного економічного і людського розвитку.

Ключові слова: транснаціоналізм, міграція, глобалізація, людський розвиток.

Розміщена в №1, 2013.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту