О. В. КУБАТКО
Дуалізм флуктуацій в розвитку економічних систем
(мова оригіналу – англійська)

У роботі аналізується значення дуальності флуктуацій у розвитку відкритих економічних систем. Під флуктуаціями розуміються коливання, які можуть створюватися як зовнішнім середовищем, так і відтворюватися самою системою, часто флуктуації розглядаються як відхилення від середніх станів системи. Флуктуації проявляють елементи дуальності у розвитку відкритих економічних систем.
По-перше, флуктуації можуть створювати нейтральний фон, який приводить в дію захисні механізми економічної системи, залишаючи систему на тому ж рівні стійкості завдяки механізмам негативного зворотного зв'язку та адаптації. Негативний зворотний зв'язок – це реакція системи, при якій її дії направлені в протилежну сторону у відповідь на дію фактора впливу. Іншими словами, система намагається протидіяти впливу зазначеного фактора, послаблюючи або повністю нейтралізуючи наслідки від його дії, щоб максимально зберегти свій попередній стан.
По-друге, флуктуації можуть створювати передумови для переходу на новий рівень стійкості через включення механізмів позитивного зворотного зв'язку. Позитивний зворотний зв'язок – це реакція системи, коли дії системи у відповідь на дію фактора впливу спрямовані в одну і ту ж сторону, що і напрямок фактору впливу. Іншими словами, система намагається посилити результати фактора впливу, змінюючи свій попередній стан.
Важливо відзначити, що при перебудові системи на інший рівень стійкості саме флуктуації виконують роль забезпечення багатоваріантності розвитку. Коли економічна система знаходиться у фазі біфуркаційного переходу, з великої кількості флуктуацій вибирається одна або кілька, які й визначають подальші шляхи розвитку соціально-економічних систем. Таким чином, дуалізм флуктуацій проявляється через реалізацію механізмів позитивного та негативного зворотного зв'язків. У разі реалізації механізмів негативного зворотного зв'язку енергія витрачається, щоб підтримати стан системи на незмінному рівні. У разі позитивного зворотного зв'язку – система змушена нести додаткові витрати на трансформацію (перебудову) свого стану.

Ключові слова: відкриті економічні системи, економічні флуктуації, економічний дуалізм, позитивний і негативний зворотній зв’язок.

Розміщена в №2, 2013.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту