Л. І. ТЕЛИШЕВСЬКА , Н. П. АНДРУЩЕНКО , С. С. СЕРГЕЄВ
Фінансове планування як передумова фінансової стабільності підприємства
(мова оригіналу – українська)

Падіння попиту на складання фінансових планів, постійно змінювані умови господарювання, нестабільність податкової системи, взаємні неплатежі підприємств, які роблять розрахунки фінансових показників малодостовірними, зумовлюють необхідність розроблення способів фінансового забезпечення поставлених завдань в області підприємництва, зокрема за рахунок проведення фінансового планування. У статті доведено доцільність розробки фінансових планів як однієї з головних передумов фінансової стабільності в управлінні виробничо-фінансовою діяльністю підприємства. Проаналізовано специфіку організації процесу фінансового планування та виокремлено методологію його проведення. Дослідження природи фінансового планування дало змогу виявити декілька заходів із приводу його удосконалення, а саме: застосування системи збалансованих показників як інструмента стратегічного планування, а також систематичне проведення SWOT-аналізу як основного елемента стратегічного планування; впровадження ERP-системи для більшої гнучкості процесів фінансового планування й бюджетування, кращої реалізації стратегії розвитку бізнесу на основі ключових показників діяльності підприємства.

Ключові слова: підприємство, планування, прибуток, стратегічне планування, фінансова стабільність, фінансове планування.

Розміщена в №2, 2013.

Інформація про автора(ів): Телишевська Лідія Іванівна, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, доцент, професор кафедри фінансів та кредиту Харківського національного університету будівництва та архітектури;
Андрущенко Наталія Павлівна, студентка факультету економіки і менеджменту Харківського національного університету будівництва та архітектури;
Сергеєв Сергій Сергійович, студент факультету економіки і менеджменту Харківського національного університету будівництва та архітектури.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту