Клайр Хаггет, Футак Кемпбел
Вітрова енергетика? Використання дискурсивного аналізу для вивчення розходження ставлень в конфліктології відновлювальних ресурсів
(мова оригіналу – англійська)

Уряд Великобританії прагне до 2210 року досягти 15% бар’єру виробництва енергії за рахунок поновлюваних джерел, але на думку автора це малоймовірно, враховуючи поточний прогрес. Дослідження показують широку підтримку в суспільстві щодо використання поновлюваних джерел енергії, проте спроби встановлення вітрових електростанцій в придатних для цього місцях часто призупиняються через різного роду конфлікти. У цій статті автори розглядають суперечності розвитку вітрової енергетики в Великобританії, описують ряд конфліктів вітрової енергетики, а також досліджують дискурсивні позиції зацікавлених сторін. Зокрема вивчаються питання управління спротивами процесам, що мають широку підтримку суспільства. Автори підкреслюють важливість соціологічного опитування в цих питаннях, на чому і буде зроблений акцент, проте ще більш важливим є застосування дискурсивного аналізу як прикладного методу дослідження екологічних проблем, зокрема таких як опір впровадження поновлюваних джерел енергії.
Дане дослідження акцентує увагу на окремих сторонах конфліктів, що виникають в процесі впровадження альтернативної енергетики, зокрема – енергії вітру. Дослідження містить докладні риторичні стратегії, які зацікавлені сторони використовують для підтримки своєї точки зору, також показано, що іноді "сторони" використовують той самий інструмент для досягнення аналогічних ефектів. В роботі описано очевидний розрив між установками і поведінкою не в плані того, щоб питати, чому окремі люди виступають проти вітрової енергетики, незважаючи на її значну підтримку, проте більшою мірою вивчаються питання яким чином вимоги щодо впровадження вітряної енергії створюють конфлікт, і як прихильники альтернативної енергетики представляють свої конкретні його версії.
Дискурсивний аналіз в статті використовується як альтернативний метод соціологічним і психологічним дослідженням, котрі мають недоліки і обмежують відповіді респондентів. Перевагою використання дискурсивного аналізу є те, що респонденти можуть вимірювати ставлення та поведінку в різних масштабах.
Дана стаття виступає на противагу дослідженням, що зосереджується на факторах впливу у конфліктних ситуаціях і їх визначенні їх ролі у подальшому перебігу конфлікту. Дискурсивний аналіз відходить від усього цього і замість цього вивчає, як учасники конфлікту намагаються переконати в своїй правоті та дискредитувати вимоги суперників. Таким чином, на думку авторів, претензії уже є конфліктом, а дискурсивний аналіз є найкращим інструментом для їх вивчення. Екологічні конфлікти також можуть бути проаналізовані за допомогою дискурсивного аналізу, щоб краще зрозуміти, як і чому, виникає конфлікт, а також визначити ключові претензії з цього приводу.
Звичайно є ряд припущень щодо використання дискурсивного аналізу так як, і в будь-якій методиці. Перше з припущень є узагальненість проблеми. Аналіз, представлений в даній роботі був проведений на основі ряду джерел у спробі виокремити основну думку у широті дискусій. Проте автори підкреслюють, що це не означає, що проведений ними аналіз обов'язково узагальнює усю проблематику провадження альтернативної енергетики описану в ряді наукових праць. Для підтримки цієї думки автори приводять роботу Гілл (1996:155), котрий зазначає, що дискурсивний аналіз критично ставиться до ідеї, що такі узагальнення взагалі можливі, і стверджує, що дискурс завжди будується з конкретних тлумачення ресурсів і призначений для конкретного тлумачення контекстів. Значну увагу автори приділяють поданню даних у цій статті і як стверджується в роботі намагаються зберегти баланс між забезпеченням зрозумілості контексту, що дозволяє читачеві перевірити роботу, з одного боку, та врахувати обмеження щодо обсягу та терпіння читача з іншого боку.
Автори критично ставляться до свого дослідження і стверджують, що які б висновки не були отримані в роботі вони не є ідеальними, крім того підкреслюється важливість рефлексивних проблем, які не мають однозначних відповідей.

Ключові слова: альтернативна енергетика, вітрові електростанції, дискурсивний аналіз, поведінка споживачів, екологічні конфлікти.

Розміщена в №1, 2011.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту