М. І. САМСОНОВ
Передумови та науково-методичні підходи до виокремлення системно важливих банків
(мова оригіналу – українська)

Автором розглянуто проблему регулювання системного ризику шляхом виокремлення системно важливих банків. У статті розглянуто економічні та соціальні передумови виокремлення системно важливих банків у контексті реалізації ризик-орієнтованого банківського нагляду. Економічні передумови пов’язані з необхідністю виявлення на ранніх етапах носіїв системного ризику та попередження кризових процесів з огляду на значні капітальні витрати післякризового відновлення. Соціальні передумови обумовлені проблемою соціальної безвідповідальності системно значущих фінансових установ та покриття їх збитків за рахунок коштів платників податків. Проведено порівняльний аналіз основних науково-методичних підходів до виокремлення системно важливих банків, зокрема індикаторний, мережевий та методи розподілу системного ризику. З точки зору виокремлення системно важливих банків в Україні найбільш доцільним є застосування індикаторного методу, враховуючи його багатоаспектність оцінювання, доступність необхідних даних та надійність отриманих результатів.

Ключові слова: банківський нагляд, ризик-орієнтований підхід, системний ризик, індикаторний метод, системно важливі банки, моніторинг.

Розміщена в №1, 2013.

Інформація про автора(ів): Самсонов Максим Іванович, відділ готівкового обігу і касових операцій, Управління НБУ в Сумській області, м. Суми.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту