С. Д. БОГМА
Інструментарій впливу держави на консолідаційні процеси в банківській системі України
(мова оригіналу – українська)

Досліджено інструменти впливу держави на консолідаційні процеси в банківській системі України. Конкретизовано перелік державних інструментів впливу відповідно до української практики та з врахуванням світового досвіду. Розглянуто специфіку та особливості використання кожного із зазначених інструментів. Зроблено наголос на те, що сьогодні більшого поширення та ефективності набувають квазіфіскальні операції НБУ як інструменти регулювання консолідації банків в Україні, до яких у дослідженні відносяться операції по підкріпленню банків капіталом та операції рефінансування на пільгових умовах, купівля спеціалізованими установами недоходних (проблемних) активів за ініціативи держави та ін. Здійснено розподіл державних інструментів впливу на такі, що активізують консолідаційні процеси в банківській системі, та такі, що їх стримують.

Ключові слова: банк, злиття та поглинання; інструменти державного впливу; консолідація банківської системи; Національний банк України.

Розміщена в №4, 2013.

Інформація про автора(ів): Богма Сергій Дмитрович, аспірант кафедри банківської справи Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України», м. Суми.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту