І. М. СОТНИК, Ю. М. ЗАВДОВ’ЄВА, О. І. ЗАВДОВ’ЄВ
Багатоставкові зонні тарифи в системі управління попитом на електроенергію
(мова оригіналу – українська)

У статті обґрунтовано актуальність та переваги застосування багатоставкових зонних тарифів як важливої складової програм управління попитом на електроенергію. Досліджено особливості побудови систем багатоставкових зонних тарифів в Україні. На основі аналізу графіків добового електронавантаження типових вітчизняних підприємств сформовано рекомендації щодо застосування різних видів тарифів залежно від основних характеристик електроспоживання суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що за існуючої системи багатозонних тарифів в Україні єдині тарифи найбільше підходять для підприємств невиробничої сфери з однозмінним режимом роботи. Двозонні тарифи є ефективними для суб’єктів господарювання, що працюють у нічний період та витрачають у денний час не більше 10% усієї спожитої електроенергії. Тризонний тариф є доцільним для виробничих багатозмінних підприємств, витрата електроенергії яких у пікові періоди не перевищує 25% усієї спожитої енергії за добу та які у нічний час споживають електроенергії більше, ніж у піковий період. Запропоновано алгоритм попереднього визначення найбільш ефективної системи тарифів на електричну енергію для підприємств.

Ключові слова: підприємство, електрична енергія, управління попитом, багатоставкові тарифи, добове навантаження.

Розміщена в №2, 2014.

Інформація про автора(ів): Сотник Ірина Миколаївна, доктор економічних наук, професор, професор кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету;
Завдов’єва Юлія Миколаївна, асистент кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету;
Завдов’єв Олександр Іванович, студент Центру заочної, дистанційної та вечірньої форми навчання Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту