Н. М. Фещенко
Еволюційний підхід як основа ефективного бюджетного процесу
(мова оригіналу – англійська)

Подані теоретичні основи бюджетного процесу як багатопланової економічної категорії шляхом систематизації його фінансової, організаційної, управлінської, правової та інституційної суті. Визначена система умов і факторів, що впливають на еволюцію бюджетного процесу на різних рівнях аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища, запропоновані актуальні напрями підвищення якості бюджетних технологій як інструментів управління бюджетним процесом в Україні.
Досліджено закономірність еволюції бюджетного процесу – допустимість поєднання її різнорівневих та різношвидкісних варіантів, обумовлена просторово-функціональною асиметрією даного багатоаспектного процесу, різним ступенем економічної однорідності, фінансового потенціалу, бюджетної забезпеченості та політичної готовності до участі в ньому субнаціональних бюджетних ланок; створення зон прискореного розвитку бюджетного процесу і більш повільна еволюція в інших зонах; більш активне вдосконалення певних функцій (бюджетний облік, бюджетний контроль) і менш активний розвиток інших (довгострокове бюджетне планування).
Встановлено, що еволюційний підхід до дослідження бюджетного процесу передбачає перехід від концепцій рівноваги в умовах визначеності та раціональності суб'єктів до нерівноважної динаміки за постійно змінних умов, факторів і суб'єктів. Доведено, що лише в результаті систематичної, безперервної та цілеспрямованої діяльності суб’єктів бюджетного процесу можлива еволюція бюджетних відносин та перехід процесу реалізації бюджету на вищий рівень, за якого бюджетний процес інтегрує всі свої сутності і виявляється в реальній економічній дійсності (в актуальному часі і просторі) з новою якістю. Володіючи властивостями «спадковості», «мінливості» і «відбору», бюджетний процес є еволюційним, причому його розвиток об’єднує короткі (штучні, регламентовані) і довгі (природні) цикли, інтерференція яких і визначає швидкість та ефект еволюційних змін.
Упорядковано та систематизовано інструменти управління бюджетним процесом, досліджено сутність бюджетних технології, до яких на сучасному етапі еволюційного розвитку бюджетного процесу в Україні віднесено: казначейське виконання бюджету; міжбюджетне вирівнювання; бюджетування, орієнтоване на результат; бюджетний облік і звітність; інформатизацію бюджетного процесу. Проведена декомпозиція системи управління бюджетом за стадіями бюджетного процесу, рівнями бюджетної системи і структурою бюджетів, на основі чого було зведено показники якості управління бюджетним процесом до темпоральності, бюджетної симетрії і бюджетної ефективності.
З огляду на нечіткість, невизначеність та надмірну дискусійність у теорії та практиці бюджетного управління понять «ефективність», «результативність» та «якість» бюджетного процесу, ми конкретизували вказані дефініції. Під ефективністю ми розуміємо диференційовану та багаторівневу характеристику, яка водночас зберігає свою відносність стосовно проголошених цілей; це співвідношення між результатом та ресурсами, які пішли на його забезпечення, причому результат (ефект), як правило, досягається за межами діяльності залучених суб’єктів бюджетного процесу (в соціальному, економічному, політичному, екологічному середовищі). Результативність пов’язана із організаційно-технічною раціональністю, це результати порівняно з цілями, тобто ступінь досягнення декларованих цілей у зіставленні з використаними для цього в процесі діяльності ресурсами. Якість бюджетного процесу – це ступінь вартості, рівень придатності механізмів, методик, принципів, способів для використання за призначенням, сукупність характеристик отриманого результату стосовно його здатності задовольняти встановлені і передбачувані норми; вона не зводиться до окремих властивостей, а охоплює результат цілком і невіддільна від нього.
Запропоновано орієнтири стратегічного управління бюджетним процесом та напрями трансформації бюджетних відносин з метою подолання внутрішніх протиріч у бюджетній системі України.

Ключові слова: еволюція бюджетного процесу, якість управління бюджетним процесом, бюджетна ефективність, основні та комплементарні інститути, бюджетні технології.

Розміщена в №4, 2012.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту