О. І. Карінцева
Теоретичні засади структуризації економіки України
(мова оригіналу – англійська)

В статті запропоновано структуру економіки розглядати, як сукупність різних елементів економічної системи, що характеризуються відповідними взаємозв’язками між ними та взаємозалежністю один від одного та, у підсумку, формують підґрунтя для стійкості системи, стабільного розвитку всієї економіки та сталого розвитку країни в цілому. Розкриття змістовних аспектів структуризації економіки відбувається з позиції концепції сталого розвитку. Розглянуто теоретичній базис структури економіки, а саме ідентифіковані дві групи принципів структуризації: 1) які характеризують динамічність структури економіки; 2) які характеризують статичність структури економіки, також встановлені основні фактори, що визначають структуру економіки та визначені необхідні умови формування оптимальної структури національної економіки. Проведено дослідження підходів до типологізації структури економіки та визначені найбільш адекватні з них. Запропоновано новий тип структури – «еколого-деструктивний», який характеризує вплив екологічних втрат від діяльності суб’єктів економічних відносин на економіку та сталий розвиток країни в цілому.

Ключові слова: національна економіка, структура економіки, екологічні втрати, сталий розвиток, еколого-деструктивний тип структури економіки.

Розміщена в №4, 2017.

Інформація про автора(ів): ОЛЕКСАНДРА ІВАНІВНА КАРІНЦЕВА, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту