Є. В. Милованов
Найкращі світові практики державної підтримки органічного сільськогосподарського виробництва та перспективи для України
(мова оригіналу – українська)

https://doi.org/10.21272/mer.2018.80.02
У роботі висвітлено основні передумови необхідності здійснення державної підтримки органічного виробництва у світі. Проведено аналіз європейського досвіду підтримки органічного сільського господарства та висвітлено основні напрями фінансової підтримки в рамках Спільної аграрної політики ЄС. Наведені основні бюджетні асигнування ЄС на перехід до екологічних і кліматичних практик та органічного сільського господарства в рамках програми CAP. Розглянуто основні підходи до стимулювання та розвитку органічного виробництва у розвинених країнах світу з метою визначення пріоритетів для України. Встановлено, що субсидії для органічного сільського господарства в розвинених країнах свого часу дали надзвичайно важливий поштовх для розвитку цього напряму агровиробництва, що у кінцевому підсумку привело до значних успіхів у сфері збереження навколишнього середовища, пом’якшення наслідків зміни клімату, охорони здоров’я, розвитку сільських територій та захисту прав споживачів. Зазначено, що численні переваги органічного сільського господарства змушують замислитися над перспективами розвитку глобального сільського господарства як одного з ключових факторів впливу на майбутнє наступних поколінь. Проаналізовано вітчизняний досвід фінансової та організаційно-правової підтримки органічної сфери на державному та регіональному рівнях для формування напрямів удосконалення. Доведено необхідність не лише прямої фінансової державної підтримки, але й активної просвітницької, науково-дослідної та організаційної підтримки спільно із представниками активної громади та бізнесу. Обґрунтовано необхідність системного підходу до стимулювання та розвитку вітчизняної органічної сфери для забезпечення сталості сільськогосподарської галузі України. Встановлено, що політика підтримки органіку в нашій країні поки що не характеризується високим рівнем системності та послідовності, але зроблені важливі початкові кроки у напрямках організаційно-правового та фінансового забезпечення органічного виробництва.

Ключові слова: державна підтримка, міжнародний досвід, органічне виробництво, органічне сільське господарство, сталий розвиток, субсидія.

Розміщена в №2, 2018.

Інформація про автора(ів): Милованов Євген Володимирович, кандидат економічних наук, голова Правління Федерації органічного руху України, м. Київ

Текст статті: завантажити.

Переклад оригіналу українською мовою: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту