Є. В. Хлобистов, Л. В. Жарова
Сталий розвиток базових самодостатніх територіальних утворень України та Польщі
(мова оригіналу – англійська)

https://doi.org/10.21272/mer.2019.85.01
В статті проаналізовано стан формування бюджетів базових територіальних утворень в Україні та Польщі. Зроблено висновок про невідповідність потреб та можливостей залучення бюджетних коштів на прикладі екологічного податку в Україні, та про можливості залучити позитивний досвід формування бюджетів гмін у Польщі. Показано зниження темпів зростання екологічного податку в Україні за останні 5 років. Доведено, що посилення ефективності збирання та використання фінансових ресурсів для вдосконалення територіального розвитку на базовому рівні є: спрощення адміністрування податку; надання інституційної можливості та дозволів на його акумуляцію, зберігання в банківських установах, задля об’єднання коштів екологічного податку з іншими громадами для формування спільних фінансових об’єднань; уточнення статей, за якими можна витрачати кошти екологічного податку, включення до цих статей напрями витрат, спрямовані на комплексне проектування сталого розвиту територій. Обґрунтовано, що для базових територіальних утворень на часі визначення перспективної економічної орієнтації розвитку як сфери докладання зусиль в межах проектування, програмування, вироблення політик. Акцентовано, що перспективний напрям розвитку БТУ може не співпадати з традиційним господарюванням, а спиратися на наявні та перспективні природні, людські та інфраструктурні ресурси. Доведено, що економічний профіль БТУ має включати варіативність розвитку з урахуванням тенденцій природокористування, затребуваності та перспективності окремих видів ресурсів. Це дозволяє галузі, яка формує економічний «профіль» БТУ, стати основою. Тобто, такою, що має перспективи для розвитку на 10–15 років.

Ключові слова: базові територіальні утворення, екологічний податок, бюджети, територіальний розвиток, економічна орієнтація локальної економіки, природокористування, проектування сталого розвитку.

Розміщена в №3, 2019.

Інформація про автора(ів): ЄВГЕН ВОЛОДИМИРОВИЧ ХЛОБИСТОВ, доктор економічних наук, професор, професор кафедри екології НУ «Києво-Могилянська академія»
ЛЮБОВ ВАЛЕРІЇВНА ЖАРОВА, доктор економічних наук, старший науковий співробітник, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин, бізнесу та менеджменту, Приватний вищий навчальний заклад-інститут «Українсько-американський університет Конкордія»

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту