Л. Г. Мельник
Проривні технології у світлі соціально-економічних революцій: досвід ЄС та світу
(мова оригіналу – українська)

https://doi.org/10.21272/mer.2019.85.09
Актуальність роботи полягає в необхідності популяризації передових наукових знань в умовах прискорення науково-технічного прогресу. Мета статті – розкрити основний зміст проривних технологій та пов’язаних з ними соціально-економічних процесів, що відбуваються в ході трьох промислових революцій сучасності. На основі ретроспективного аналізу соціально-економічних революцій, що були в історії людства, в науково-популярному есе пояснюється логіка та простежуються тенденції розгортання технічних та соціальних систем у найближчому майбутньому. Показується, впливає зміна виробничих сил та економічних відносин на співвідношення окремих складових у сутнісній тріаді людини: біо-соціо-трудо. Окремо розкривається зміст трьох промислових революцій, свідком яких людству доводиться бути сьогодні (Industry 3.0, Industry 4.0, Industry 5.0). Зазначається, що ініціювання робіт, які поклали старт зазначеним революціям, відбулося на просторі європейських країн. Зокрема, Третя промислова революція спрямована на вирішення проблем глобальної екологічної кризи. Ключовим трансформаційним інструментарієм є: альтернативна енергетика, адитивні технології на основі 3D-принтерів, горизонтальні мережеві структури виробництва та споживання продукції. Магістральним напрямом Четвертої промислової революції є створення Єдиної мережі кіберфізичних систем, здатних працювати без участі людини. Однією із провідних її форм є Інтернет речей. Гуманізація соціально-економічного розвитку – це ключове завдання П’ятої промислової революції, яка орієнтується на досягнення максимальної реалізації творчого потенціалу особистісної сутності людини, тобто людини-соціо. У центрі уваги – ключові процеси трьох промислових революцій та зміни, що відбуваються у сутнісній тріаді людини. Форма статті – науково-популярне есе.

Ключові слова: промислова революція, проривна технологія, особистість, людина-біо, людина-соціо, людина-трудо, кіберфізична система.

Розміщена в №3, 2019.

Інформація про автора(ів): Мельник Леонід Григорович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету, директор Науково-дослідного інституту економіки розвитку МОН та НАН України в складі Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту