Л. Ю. САГЕР, Н. Є. ЛЕТУНОВСЬКА, А. П. НАЗАРЕНКО
Порівняння України та ЄС за ключовими показниками здорової економіки
(мова оригіналу – англійська)

https://doi.org/10.21272/mer.2020.89.10
Сучасні підходи до управління економікою ґрунтуються на принципах сталого розвитку, що забезпечує дотримання балансу між економічними, екологічними та соціальними таргетами державної політики, урівноваженням поточних та майбутніх інтересів суспільства. Механізмом досягнення цільових значень індикаторів сталого розвитку є формування здорової економіки. Здорова економіка забезпечує можливості стабільного зростання та мінімізує суспільні ризики, спричинені економічними проблемами.
Важливість формування здорової економіки підтверджується значною кількістю наукових досліджень на дану тематику у розвинених країнах світу, зокрема, Європейському Союзі. Українська наукова спільнота фактично ігнорує дане питання. Це свідчить про різні підходи до управління економікою, визначення пріоритетних напрямків її розвитку, узгодження економічних та соціальних, стратегічних та тактичних цілей.
У роботі здійснено порівняльний аналіз ключових індикаторів, за якими визначається здорова економіка. До таких індикаторів належать: ВВП, чисельність зайнятого населення та рівень інфляції. Згідно численних досліджень саме ці показники є найбільш показовими під час оцінювання економічної системи, щоб визначити, чи можна вважати її здоровою.
У результаті дослідження було виявлено суттєві розбіжності за досліджуваними показниками між Україною та Європейським Союзом. На основі використання статистичної інформації було встановлено стійку тенденцію до зростання ключових показників соціально-економічного розвитку в Європейському Союзі. Натомість аналогічні показники в Україні свідчать про економічну нестабільність, яка має значний негативний вплив на подальший розвиток країни та перспективи формування здорової економіки. Таким чином, здійснений аналіз дозволяє зробити висновок, що економіка Європейського Союзу загалом відповідає визначенню здорової економіки та створює передумови для сталого розвитку Європейського Союзу. Натомість економіка України зосереджена на вирішенні тактичних проблем та в нинішньому стані не спроможна на вирішення стратегічних завдань соціально-економічного розвитку.

Ключові слова: здорова економіка, порівняльний аналіз, показники розвитку, ВВП, зайнятість, інфляція, Європейський Союз.

Розміщена в №3, 2020.

Інформація про автора(ів): ЛЮДМИЛА ЮРІЇВНА САГЕР, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу Сумського державного університету;
НАТАЛІЯ ЄВГЕНІВНА ЛЕТУНОВСЬКА, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри маркетингу Сумського державного університету;
АНАСТАСІЯ ПАВЛІВНА НАЗАРЕНКО, студентка кафедри маркетингу Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту