А. М. МИХАЙЛОВ , В. В. МАКАРОВА
Особливості формування еволюційної траєкторії системи сільськогосподарського землекористування
(мова оригіналу – українська)

https://doi.org/10.21272/mer.2020.89.13
Cтаття присвячена аналізу наукових наробітків у питанні структурування систем, зокрема системи землекористування. На основі результатів напрацювань зарубіжних та вітчизняних вчених досліджено положення еколого-економічної структуризації системи сільськогосподарського землекористування у траєкторіях енергетичних та інформаційних трансформацій, які відбуваються на протязі певного історичного часу в межах означеного простору. Розглянуто множину чинників, які мають найбільший вплив на організацію порядку в системі, до переліку яких входять не тільки матеріальні об’єкти, а й такі об’єкти нематеріальної природи як інформація, знання, обмеження, відносини тощо. Визначено, що під траєкторією системи розуміється лінія її життєвої історії як напрям, феномен, послідовність будь-якого розвитку системи у просторі та часі за будь-яких змін у зовнішньому середовищі. Подальший розвиток траєкторії поведінки системи землекористування передбачає трансформацію екологічних знань у економічні (збережений земельно-природний потенціал).
Обґрунтовано, що порядок в системі землекористування можливий лише за відповідної державної підтримки. Сучасне землекористування характеризується небажаними економіко-екологічними трансформаціями. В умовах деградації родючого шару ґрунту, зменшення інвестицій, зношення технічного обладнання та відсутністю дієвої природоохоронної політики, суб’єкти землекористування не мають мотиваційних важелів щодо здійснення господарської діяльність в межах встановлених екологічних нормативів. Стратегія системної поведінки суб’єктів земельних відносин має змінюватися активніше, ніж відбуваються негативні зміни у підсистемах і окремих елементах цілісної системи землекористування. З приведених вище позицій структуризація системи сільськогосподарського землекористування повинна сприяти процесам збереження й відновлення якісних властивостей сільгоспугідь та відтворення продуктивного потенціалу земель.

Ключові слова: система, траєкторія, еволюція, система землекористування, суб’єкт землекористування, стратегія системної поведінки, економіко-екологічні трансформації.

Розміщена в №3, 2020.

Інформація про автора(ів): Михайлов Андрій Миколайович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту Сумського національного аграрного університету;
Макарова Вікторія Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу та логістики Сумського національного аграрного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту