В. В. Сабадаш, Д. В. Харченко, О. М. Збиранник
Вплив пандемії коронавірусу на економіку України: галузевий аналіз наслідків і можливостей відновлення
(мова оригіналу – англійська)

https://doi.org/10.21272/mer.2021.93.01
У статті досліджено стан і тенденції розвитку української економіки у період пандемії коронавірусу COVID-19, економічні можливості відновлення економіки у короткостроковій перспективі. У роботі наведено аналіз і структуру ключових секторальних соціально-економічних втрат і збитків (недоотримання доходів) економічними агентами під впливом пандемії. У дослідженні визначено і проаналізовано такі основні економічні групи наслідків COVID-19, як: скорочення ВВП; спад промислового виробництва; значне зменшення доходів від економічної діяльності авіаперевізників і морського транспорту; торговельно-розважальних центрів, туристичної індустрії; зменшення доходів домогосподарств із одночасним збільшенням їх витрат; зростання прибутку фармацевтичних компаній та індустрії ігрових, освітніх, інших онлайн-додатків (зокрема, доставки їжі та ліків); зниження бізнес- та інвестиційної активності і зростаючий попит інвесторів на менш ризикові активи на українському ринку; зміна трендів у роздрібній і онлайн торгівлі; цифровізація бізнес-процесів. У роботі досліджено вплив фактору «віддаленого» і «гібридного» формату роботи на ринок зайнятості (як національний, так і глобальний вимір).
За результатами дослідження зроблено висновки про ключові актуальні можливості (прогнозовані) відновлення національної економіки за секторами (сферами економічної діяльності) у пост-ковідний період за умови незапроваження нових локдаунів восени 2021 р. внаслідок розповсюдження у світі нового штаму Delta вірусу. Очікуване відновлення національної економіки прогнозовано буде поступовим і повільним через суттєві економічні, політичні й епідеміологічні ризики (поки незначні обсяги вакцинації і ризик нової хвилі пандемії). В умовах високої невизначеності глобальних економічних і безпекових трендів невеликим і слабким економікам доцільно формувати короткострокові національні стратегії відновлення, орієнтуючись у першу чергу на власні фінансові ресурси і економічні можливості, надаючи фінансову і законодавчу підтримку національним компаніям і внутрішньому ринку.

Ключові слова: економічний спад, відновлення економіки, безробіття, ВВП, експорт, імпорт, економічна діяльність, COVID-19, ризик, пандемія.

Розміщена в №3, 2021.

Інформація про автора(ів): ВІКТОР ВОЛОДИМИРОВИЧ САБАДАШ, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету, заступник директора Науково-дослідного інституту економіки розвитку МОН України і НАН України (у складі Сумського державного університету)
ДІАНА ВЛАДИСЛАВІВНА ХАРЧЕНКО, студентка Навчально-наукового інституту бізнесу, економіки та менеджменту Сумського державного університету;
ОКСАНА МИКОЛАЇВНА ЗБИРАННИК, старший викладач кафедри «Бізнес адміністрування, ма

Текст статті: завантажити.

Переклад оригіналу українською мовою: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту