В. В. САБАДАШ , Ю. М. ЛОБОДА
(мова оригіналу – українська)
У статті досліджено теоретико-методичні і практичні аспекти оцінювання ліквідності і платоспроможності промислового підприємства. На основі критичного аналізу сучасних методик оцінювання основних економіко-фінансових показників господарської діяльності промислового підприємства визначено основні структурні елементи і процедурні особливості оцінки фінансового стану підприємства і на основі отриманих результатів розроблення економічного профілю підприємства. Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства рекомендовано починати з аналізу ліквідності балансу шляхом групування активів за ступенем ліквідності й пасивів за терміновістю погашення та визначених відносних показників. Базуючись на визначених принципах і підходах, проведено практичну реалізацію описаної методики аналізу ліквідності і платоспроможності підприємства ПАТ «Крафт Фудз Україна» (група компаній «Mondelēz International»), розроблено його економічний профіль і запропоновано ефективні напрями покращання фінансового стану підприємства.
Ключові слова: актив, аналіз, баланс, ефективність, економічний профіль, ліквідність, платоспроможність.
Розміщена в №3, 2013.
Інформація про автора(ів):
Сабадаш Віктор Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету, заступник директора Науково-дослідного інституту економіки розвитку МОН України і НАН України.
Лобода Юлія Миколаївна, студент факультету економіки та менеджменту Сумського державного університету.
Текст статті: завантажити.