О. В. ПОЛОВЯН, М. Г. КАЗАКОВА
Екопромислові парки як інструмент системи управління відходами
(мова оригіналу – українська)

Активне використання природних ресурсів без урахування здатності екосистеми до самовідновлення і самоочищення зумовило якісне погіршення природного капіталу і загострило проблему узгодження соціально-економічних і екологічних цілей розвитку суспільства. У розвинених країнах світу проблема збалансування даних аспектів вирішується за допомогою промислових симбіозів. Проте в Україні через відсутність умов і необхідних інституціональних важелів ідея реалізації подібних проектів не є поширеною. У статті розглянуто основні положення щодо створення та розвитку промислових симбіозів, зокрема екопромислових парків, для яких властиві найбільш сприятливі умови для вирішення екологічних проблем Проаналізовано досвід Калундборга (Данія) у встановленні симбіотичних зв’язків між підприємствами. Розроблено рекомендації щодо створення промислових симбіозів в Україні.

Ключові слова: екологізація виробництва, екопромисловий парк, Калундборг (Kalundborg), побічний продукт, промисловий симбіоз, управління відходами.

Розміщена в №3, 2013.

Інформація про автора(ів): Половян Олексій Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, завідувач сектору економічних проблем екології та природокористування, в.о. провідного наукового співробітника Інституту економіки промисловості НАН України, м. Донецьк.
Казакова Марина Геннадіївна, аспірант Інституту економіки промисловості НАН України, м. Донецьк.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту