О. В. Шкарупа, А. А. Треус
Економічні проблеми управління біоресурсами в Україні
(мова оригіналу – українська)

Досліджено сильні сторони української економіки на прикладі сільського господарства, де використовуються біоресурси. Доведено, що Україна має високий потенціал у цій сфері, який, в умовах виходу держави на європейський ринок доцільно максимально використовувати. Розглянуто проблеми, які не дозволяють повною мірою використати можливості й досягти максимальної економічної ефективності в цій галузі. У статті звертається увага на те, що ці проблеми є актуальними не лише для нашої крани, а й для держав-членів Євросоюзу та світу в цілому. Аналізуються основні економічні завади на шляху до збільшення прибутковості бізнесу, побудованого на використанні біоресурсів в АПК. Викладено огляд ключових ринкових тенденцій та проаналізовано проблеми управління біоресурсами на прикладі бджільництва. Пропонуються шляхи трансформації умов ведення бізнесу в сфері бджільництва, який тісно пов’язаний з біоресурсами з метою максимізації еколого-економічної ефективності цих видів господарювання.

Ключові слова: біологічні ресурси, екосистемні послуги, ринок, конкуренція, еколого-економічна ефективність, АПК, бджільництво.

Розміщена в №4, 2017.

Інформація про автора(ів): Олена Василівна Шкарупа, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету;
Алла Анатоліївна Треус, аспірант кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту