О. В. Ходаківська, Н. І. Патика, А. Гаргасас
Методологічні основи оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства
(мова оригіналу – українська)

https://doi.org/10.21272/mer.2019.84.05
У статті обґрунтовано методологічні основи оцінювання конкурентоспроможності, визначено їх зміст, систематизовано різновиди, що дало можливість визначитися з методичними підходами до розроблення інструментарію оцінювання рівня конкурентоспроможності сільського господарства України в умовах міжнародної економічної інтеграції. Встановлено, що оцінювання конкурентоспроможності для економіко-господарських систем різного рівня (країна, галузь, регіон, підприємство, товар) має багато спільного – використовуються ті самі методи аналізу, схожі алгоритми досліджень, споріднені показники. Особливо це характерно для досліджень конкурентоспроможності галузі, оскільки ринкові позиції останньої, з одного боку, є ринковими позиціями сукупності її суб’єктів господарювання або товарів, що виробляються, а з іншого – позиціями, що формують конкурентоспроможність країн та регіонів. Доведено, що методологічні засади оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства як галузі національної економіки передбачають урахування двох аспектів: по-перше, конкурентоспроможність є порівнянною характеристикою суб’єкта, що виходить на ринок, тому її можна оцінювати винятково порівняно з іншими подібними суб’єктами або з урахуванням їх ринкових позицій; по-друге, оцінка на різних ринках може збігатися щодо методів, що застосовуються, однак повинна відрізнятися щодо показників, критеріїв, індикаторів оцінювання, що використовуються, з можливістю змішування, часткової взаємозамінності та доповнюваності цих груп. Систематизовано критерії оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства, що поширені у світовій практиці, які пропонується розглядати в трьох площинах: макрорівень, мезорівень та показники зовнішньоекономічної діяльності. Запропоновано алгоритм оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства.

Ключові слова: конкурентоспроможність, критерій, метод оцінювання, показник, сільське господарство.

Розміщена в №2, 2019.

Інформація про автора(ів): Ходаківська Ольга Василівна, доктор економічних наук, заступник директора з науково-проектної роботи, завідувач відділу земельних відносин та природокористування, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», м. Київ;
Патика Наталія Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, докторант відділу земельних відносин та природокористування, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», м. Київ;
Гаргасас Аудрюс, доктор соціальних наук, професор Науково-дослідного інституту розвитку бі

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту