Н. О. Задорожнюк
Можливості та перешкоди для розвитку ІТ-сфери в Україні: економіко-правовий аспект
(мова оригіналу – англійська)

https://doi.org/10.21272/mer.2019.84.07
Стаття присвячена дослідженню можливостей та перешкод розвитку ІТ-сфери в Україні. В роботі визначені органи державної влади, які здійснюють регулювання та контроль суб’єктів ІТ-сфери. У статті згруповано Закони України, постанови Кабінету Міністрів України та інші нормативно-правові документи, що формують правову базу функціонування ІТ-сфери. В роботі визначено ключові проблеми економіко-правового характеру, що мають негативний вплив на діяльність ІТ-компаній, ІТ-фахівців та бізнес-партнерів, а також гальмують розвиток ІТ-сфери в Україні. До таких проблем віднесено: відсутність належної комплексної охорони програмного продукту; складності у процесі передачі майнових прав на усі ІТ-продукти; відсутність правових інструментів та механізму для регулювання питань, пов’язаних з неконкуренцією у трудових відносинах; піратська діяльність при використанні програмних продуктів. Автором запропоновано можливі шляхи вирішення кожної з зазначених проблем економіко-правового характеру ІТ-сфери в Україні. Першим кроком у вирішенні зазначених проблем є конкретизація у правовому полі інтелектуальної власності результатів роботи ІТ-фахівців та ІТ-компаній. Реалізація цієї пропозиції стане сприятливим підґрунтям для подальших дій. Наступні кроки передбачають удосконалення нормативно-правової бази України для забезпечення правового захисту програмних продуктів та створення таких умов, щоб процес передачі майнових прав на ІТ-продукти був простим, прозорим та ефективним. Вирішивши означені проблеми економіко-правового характеру ІТ-сфера в Україні зможе в повній мірі реалізувати свої можливості: зберегти трудові ресурси, тобто висококваліфіковані та креативні ІТ-фахівці, які забезпечують розробку та реалізацію різноманітних ІТ-проектів; розширити межі міжнародного співробітництва в ІТ-просторі; створювати власні ІТ-продукти; розвивати в Україні ІТ-підприємництво, особливо інноваційне.

Ключові слова: кібербезпека, ІТ-сфера, правова база функціонування ІТ-сфери, майнові права на ІТ-продукти, охорона програмного продукту.

Розміщена в №2, 2019.

Інформація про автора(ів): НАТАЛІЯ ОЛЕКСІЇВНА ЗАДОРОЖНЮК, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економічних систем та управління інноваційним розвитком Одеського національного політехнічного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту