Н. Й. ШУПТАР-ПОРИВАЄВА
Перспективи розвитку системи поводження з відпрацьованими електромобільними акумуляторними батареями в Україні
(мова оригіналу – українська)

https://doi.org/10.21272/mer.2020.89.05
Стрімке зростання продажів електромобілів актуалізує питання поводження з їх відпрацьованими акумуляторними батареями, що містять токсичні речовини та без належної утилізації можуть нанести значної шкоди навколишньому середовищу. Метою даного дослідження є вивчення потенціалу вітчизняної системи поводження з відпрацьованими електромобільними акумуляторними батареями в контексті кругової економіки.
У статті проаналізовано динаміку розвитку ринку електромобілів в Україні в період з 2012 по 2019 р. За допомогою алгоритму експоненціального згладжування з використанням табличного процесору Microsoft Excel було виконано прогноз наповнення вітчизняного ринку електротранспорту на найближчі роки. Зроблено корегування результатів прогнозування з урахуванням рецесії авторинку, спричиненої економічною кризою через пандемію коронавірусної інфекції.
У ході дослідження був вивчений досвід провідних країн світу з питань поводження з відпрацьованими електромобільними акумуляторними батареями, зокрема були розглянуті підходи до законодавчого регулювання проблеми та можливості для повторного використання автомобільних батарей з відпрацьованим ресурсом. Акцентовано увагу на тому, що сучасний розвиток технологій створює умови для одержання економічної, соціальної та екологічної вигоди, що може бути досягнута через рециклінг відпрацьованих акумуляторних батарей. Підраховано економічну вигоду для України від переробки електромобільних акумуляторних батарей, що вичерпали свій ресурс. Доведено доцільність переорієнтації існуючих методів господарювання в системі поводження з відпрацьованими електромобільними акумуляторними батареями на засади кругової економіки, що може забезпечити не тільки поліпшення екологічної ситуації в Україні, але й призвести до її економічного зростання та підвищення добробуту населення.

Ключові слова: відпрацьована акумуляторна батарея, електромобіль, прогноз, рециклінг, циркулярна економіка.

Розміщена в №3, 2020.

Інформація про автора(ів): Шуптар-Пориваєва Наталія Йосипівна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри економіки природокористування Одеського державного екологічного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту