І. М. Сотник, О. М. Маценко, В. С. Попов, А. С. Мартим’янов
Забезпечення економічної конкурентоспроможності малих проєктів «зеленої» енергетики
(мова оригіналу – англійська)

https://doi.org/10.21272/mer.2021.91.03
Малі «зелені» енергопроекти визнані важливою формою допомоги малозабезпеченим верствам населення для досягнення цілей сталого розвитку, проте їх економічна віддача не завжди дозволяє конкурувати з традиційними енергопроєктами. Основна причина тому – недосконалість існуючих технологій відновлюваної енергетики та порівняно висока вартість виробництва енергії за їх допомогою. На прикладі України, що має значну залежність від імпорту викопних палив і розвиває відновлювану енергетику за державної підтримки, показано, що проблеми конкурентоспроможності галузі існують в межах загального енергоринку, тобто порівняно з проєктами традиційними енерговиробництв. Ключовими бар’єрами зростанню конкурентоспроможності малих «зелених» енергопроєктів є брак доступних фінансових ресурсів, непослідовність державної енергополітики, прогалини у ціноутворенні в енергосекторі та інші. Зазначені фактори суттєво стримують поширення технологій зеленої енергетики у вітчизняній економіці.
Поряд з цим, оцінювання конкурентоспроможності моделі «зеленого» енергобізнесу на прикладі приватної дахової сонячної фотоелектричної станції показало, що виробництво «зеленої» енергії доступне кожному домогосподарству та малому підприємцю і є економічно прибутковим за існуючих механізмів державної підтримки. На ринку відновлюваної енергетики України сьогодні поки що немає конкуренції, тому створення бізнесу в цій сфері є доцільним і актуальним. У перспективі конкурентоспроможні «зелені» бізнес-проєкти забезпечать помірні ціни на електроенергію для споживачів та прибутки для енерговиробників, стимулюватимуть декарбонізацію енергосектору. Продовження реформ з ціноутворення на енергію, розширення програм з енергоефективності з акцентом на управління попитом та постійне інвестування у відновлювальні джерела енергії для забезпечення енергетичної безпеки і скорочення викидів парникових газів, створення нових робочих місць є подальшими напрямами вдосконалення державної політики у сфері відновлюваної енергетики.

Ключові слова: економічна конкурентоспроможність, енергогенерація, прибутковість, проєкт, відновлювальна енергетика, геліоенергетика, сонячна фотоелектрична станція, сталий розвиток.

Розміщена в №1, 2021.

Інформація про автора(ів): ІРИНА МИКОЛАЇВНА СОТНИК, доктор економічних наук, професор, професор кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету;
ОЛЕКСАНДР МИХАЙЛОВИЧ МАЦЕНКО, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету;
ВЛАДИСЛАВ СЕРГІЙОВИЧ ПОПОВ, студент Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту
імені Олега Балацького Сумського державного університету;
АРТЕМ СЕРГІЙОВИЧ

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту