І. Б. ДЕГТЯРЬОВА , О. І. МЕЛЬНИК, А. В. БОНДАР
Синергетичні ефекти еколого-економічних систем в умовах інформаційної економіки
(мова оригіналу – українська)

У статті досліджено основні напрями, за якими може відбуватися посилення синергетичних ефектів еколого-економічних систем (ЕЕС) в умовах переходу до інформаційної економіки і застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Розкривається значення синергетичного підходу, досліджуються передумови підвищення ефективності еколого-економічних систем. Визначені найбільш ефективні форми та фактори взаємодії складових таких систем. Запропоновано механізми гармонізації зв’язків, за якими функціонують суб’єкти та об’єкти у еколого-економічних системах з метою підвищення їх ефективного взаємного існування і взаємодії. Обґрунтовано необхідність урахування синергетичного феномену при прийнятті господарських рішень, що певним чином може пом’якшити» дію «жорстких» законів, за якими відбувається взаємодія еколого-економічних систем, та підвищити ефективність їх функціонування, що, у свою чергу, сприяло б вирішенню складних еколого-економічних проблем.

Ключові слова: синергетичні ефекти, ефективність, позитивна синергія, негативна синергія, нейтральна синергія.

Розміщена в №3, 2013.

Інформація про автора(ів): Дегтярьова Ірина Борисівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та бізнес-адміністрування Сумського державного університету.
Мельник Ольга Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів та кредиту Сумського державного університету.
Бондар Анатолій Валерійович, студент факультету економіки та менеджменту Сумського державного університету.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту