А. Ю. МОГИЛОВА
Прогнозування рівня капіталізації підприємства на основі «теорії ефективного портфеля»
(мова оригіналу – українська)

Виявлено, що досягнення стратегічної мети зростання капіталізації підприємства неможливе лише шляхом забезпечення оптимальної структури задіяного у виробничий процес капіталу. Формування ефективного механізму управління процесом капіталізації виробничого підприємства має базуватися на обов’язковому врахуванні специфічних галузевих вимог до організації процесу виробництва, а також особливостей спеціалізації підприємства. З цієї причини для забезпечення капіталізації підприємства коньячної галузі України варто зосередити увагу на управлінні процесом формування та використання виробничого капіталу, основу якого складають насадження винограду. У статті обґрунтовано новий підхід до забезпечення зростання рівня капіталізації підприємства повного циклу виробництва коньяку через організаційно-економічні трансформації виробничого капіталу як ресурсної основи майбутньої капіталізації. На основі «теорії ефективного портфеля» винайдено оптимальний розподіл структури насаджень винограду для виробництва коньячного спирту на Одеському коньячному заводі «Шустов», за умов дотримання якого середній збір цукру з врожаю винограду можна збільшити на 3,7%, показник EBITDA при цьому збільшився б на 27,8%. Зростання показника EBITDA можна трактувати як зростання капіталізації досліджуваного заводу.

Ключові слова: капіталізація, підприємство, коньяк, повний цикл виробництва, виноградники, структура насаджень, площа виноградників, теорія ефективного портфеля.

Розміщена в №3, 2013.

Інформація про автора(ів): Могилова Анастасія Юріївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту