Л. Г. Мельник
На шляху до сестейнового розвитку
(мова оригіналу – російська)

https://doi.org/10.21272/mer.2019.84.12
У двох популярних творах: есе «Три секрети здоров'я» і жартівливому вірші «Казка про те, як Пірата лікували від «піратства» його ж власним розвитком» – розглянуть зміст функцій трьох ключових підсистем, що забезпечують через дію механізмів зворотних зв'язків процеси вдосконалення і розвитку будь-якої системи. Умовно такі підсистеми можуть бути названі: «знати», «хотіти», «вміти». Вони виконують відповідно три найважливіші функції: інформаційного забезпечення, мотиваційного впливу і технічної реалізації. Інформаційне забезпечення в кінцевому підсумку вирішує завдання збору даних про стан самої системи, зовнішнього середовища і взаємозв'язків першого і другого. Функція мотиваційного впливу спрямована на активізацію механізму зворотних зв'язків системи у відповідь на зміну зовнішнього середовища. Підсистема технічної реалізації забезпечує виконання дій із досягнення конкретних цілей існування і розвитку системи. У есе показано взаємодію зазначених блоків на прикладі екологічно орієнтованої діяльності. Служби моніторингу стану середовища, науково-дослідні організації, засоби масової інформації складають першу підсистему. Вони забезпечують збір даних про рівень впливу на середовище, інформують фахівців і населення про стан екологічного благополуччя. Сигнал тривоги, що генерується інформаційною підсистемою, включає і регулює «тонус» другої підсистеми. Вона формує комплекс заходів (правові норми, економічні методи, соціально-психологічний вплив, навчання кадрів, виховання населення та ін.) для ліквідації екологічного неблагополуччя. Підсистема технічної реалізації формується як наслідок цих заходів. Арсенал цієї підсистеми – «зелені» технології, організаційні структури і, звичайно, навички та вміння людей.

Ключові слова: знати, хотіти, вміти, інформаційне забезпечення, мотиваційний вплив, технічна реалізація, зворотній зв'язок, «бура» і «зелена» економіки.

Розміщена в №2, 2019.

Інформація про автора(ів): ЛЕОНІД ГРИГОРОВИЧ МЕЛЬНИК, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету, директор Науково-дослідного інституту економіки розвитку МОН України і НАН України у складі Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту