Т. А. Васильєва, О. Б. Давліканова
Формування вітчизняного патерну менеджменту дуальної вищої освіти та суперпозиція стейкхолдерів – кейс України
(мова оригіналу – англійська)

https://doi.org/10.21272/mer.2020.90.03
У статті досліджено результати аналізу стейкхолдерів, виконаного в ході розробки та реалізації проекту із запровадження системи менеджменту дуальної вищої освіти (МДВО) в Україні. Концепція дуальної освіти була представлена та популяризована в Україні завдяки розпочатому у 2013 році проекту Представництва Фону ім. Фрідріха Еберта в Україні у співпраці із Міністерством освіти і науки України, Українською асоціацією маркетингу, широким колом закладів вищої освіти (ЗВО), роботодавців, їх асоціацій та інших зацікавлених сторін. Такий комплексний проект вимагає продуманого підходу до аналізу та класифікації зацікавлених сторін для розробки добре таргетованих стратегій роботи із стейкхолдерами. Авторками застосовано матрицю класифікації зацікавлених сторін Менделоу; запропоновано класифікацію стейкхолдерів відповідно до рівнів менеджменту дуальної вищої освіти (макро- або державний рівень; мезо- або регіональний та галузевий рівень; і мікрорівень або рівень співпраці ЗВО та компаній); крім того, у 2013 р. (запуск проекту) та 2019 р. (запуск національного експерименту із впровадження МДВО в результаті проектної діяльності) проведено суперпозицію стейкхолдерів у системі координат «вплив – участь». Це дозволило оцінити очікуваний та спричинений вплив зацікавлених сторін на впровадження МДВО, а також їх очікувану/реальну участь у функціонуванні системи менеджменту дуальної вищої освіти в Україні. Дослідження зміни диспозиції стейкхолдерів в системі координат станом на 2013 та 2019 роки продемонструвало відмінності у переліку стейкхолдерів та їхніх функціях у національній системи МДВО на початковому та поточному етапах її розвитку. Це дозволило підтвердити гіпотезу щодо неможливості «імпорту» німецького патерну системи МДВО без її адаптації до національного контексту.

Ключові слова: дуальна освіта, менеджмент дуальної вищої освіти; зацікавлені сторони, стейкхолдери, класифікація зацікавлених сторін, аналіз зацікавлених сторін.

Розміщена в №4, 2020.

Інформація про автора(ів): ТЕТЯНА АНАТОЛІЇВНА ВАСИЛЬЄВА, докторка економічних наук, професорка, директор Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту імені Олега Балацького Сумського державного університету;
ОЛЕНА БОРИСІВНА ДАВЛІКАНОВА, координаторка проектів Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні,
аспірантка кафедри фінансів і підприємництва Сумського державного університету

Текст статті: завантажити.






Повернутися до перегляду змісту